Beton Dökümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sabit beton pompası ile beton dökümüne başlamadan önce hazırlanmamız gerekiyor. Kalıp yapılmadan önce hazırlık yapılması gerekmekte. Birinci aşama çalışmasının bir kısmı hazırlık aşamasında yapılmalıdır. Bu durumda beton dökmeden önce esasen takip etmemiz gereken işleri şu şekilde sıralayabiliriz. Beton dökümüne başlamadan önce Sabit beton pompasının avantajlarını inceleyebilirsiniz. Sabit pompa ile verdiğimiz hizmetlere gözatabilirsiniz.
Yer pompası hakkında daha detaylı bilgi ve fiyat almak için lütfen iletişime geçiniz.
Hazırlık
- - Çalışmaya devam etmek için öncelikle bazı kalıpların yapılması gerekmektedir.
- - İlk aşamada, donatı işine başlamak için kiriş tabanı (kiriş alt kalıbı) yerleştirilir.
- - Kiriş yerleşimi yapılır ve kirişler hizalamalarına göre yerleştirilir.
- - Kiriş alt kalıbını sabitlemek için kolonlarda seviyeler işaretlenmiştir.
- - Ardından, kiriş takviyelerini sabitlemeye başlıyoruz. Bu iki şekilde yapılabilir.
- - İlk yöntem, donatının kirişte aynı yere sabitlenmesidir.
- - Diğer bir yöntem ise, işi çok kolay olduğu için kiriş donatısını kirişin üzerine sabitlemektir ve donatıların sabitlenmesi tamamlandıktan sonra kiriş donatıları doğru konuma indirilir.
- - Benzer şekilde, döşeme donatıları döşendikten sonra döşeme donatı tespiti de yapılabilir.
- - Örtü bloklarının yerleştirilmesi de örtünün donatılara sabitlenmesi için donatıların sabitlenmesi ile yapılır.
- - Bu aşamalarda, inşaat projesine göre donatı tespitlerinin doğru olduğundan emin olmak için gerekli kontroller yapılır.
- - Danışman veya Proje Yönetim ekibi, takviyeleri kontrol etmek için denetim çalışmalarını da yapacaktır.
- - Bu aşamada kalıp sabitleme yapıyoruz. Ancak donatı işine devam edebilmek için kalıp parçasının sabitlenmesi gerekmektedir.
- - Herhangi bir kalıbı sabitlemeden önce ilk olarak döşeme işini yapıyoruz. Kalıplara başlamadan önce gerekli seviyeler serilir ve iş yapılır.
- - Tesviye makinesi doğru seviyeleri elde etmek ve ızgara çizgilerini bulmak için kullanılır.
- - Kalıbın tasarımına göre, destekler kiriş altına sabitlenir. Desteğin aralığı, mühendis tarafından onaylanan kalıp tasarımına göre olacaktır.
- - Kiriş donatıları sabitlendikten sonra döşeme kalıbı döşenir.
- - Kalıp desteklerinin aralığı, onaylanmış yöntem beyanına veya onaylanmış kalıp çizimlerine göredir. Dikey dikmeler sabitlendikten sonra, kalıp levhaları döşenmeden önce gerekli kirişler yerleştirilir.
- - Donatıların sabitlenmesine geçmeden önce kalıbın tesviyesi de yapılır. Ayrıca beton dökümüne geçmeden önce birkaç kontrol yapmamız gerekiyor.
Şekillendirme
Ayarlama ve Tesviye
- - Beton dökümüne geçmeden önce, yerleşimin kontrol edilmesi ve tesviye yapılması kaçınılmaz adımlardır. Dışarıdan görünen işin doğruluğu bu adımlara tabi olacaktır.
- - Kontrolün ilk aşaması, döşeme kalıbının tesviye edildiğinden emin olmaktır. Tesviye makinesi, döşeme seviyelerini kontrol etmek için kullanılır. Genellikle döşeme seviyeleri kalıbın yumuşaklığından kontrol edilir.
- - Takviye işi kontrol edildikten sonra donatıdan çıkış yapılır. Bu aşamada esas olarak kolon yerleşimini kontrol ediyoruz, tıpkı kiriş kalıp yerleşimini yaptığımızda olduğu gibi diğer yerleşimler de otomatik olarak kapsanıyor.
- - Kolon donatıları ızgara çizgileri ile hizalı değilse veya dikey değilse, beton çalışmasına başlamadan önce düzeltilmesi gerekir.
- - Daha sonra plaka ayarı yapılacaktır. Döşeme kalıbı üzerinde işaretlenen ofsetler, her iki döşeme işini de yapmak için kullanılır.
- - Beton Priz Süresi : Beton dökümü sırasında ilk ve son priz sürelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Genel olarak betonun ilk priz süresi 45-60 dakika civarındadır. Ancak, katkı maddeleri eklenerek değiştirilebilir. Priz süresi, 6 farklı çimento testi maddesinde belirtildiği gibi test edilebilir. Priz süresi, proje gereği ve deneme karışımları sırasında test edildiği gibi uzatılabilir.
- - Soğuk Derzlerin Oluşumu : Soğuk derzler, sertleşmeye başlayan beton içerisine beton döküldüğünde oluşur. Bu nedenle, ayar belirtilmeden önce beton dökülmelidir. Büyük bir beton dökümü yapılırken, mevcut katmanın prizine başlamadan önce yeni bir beton katmanı dökülecektir. Soğuk Eklem oluşumunu engeller.
- - Döküm Modeli : Betonlanacak büyük bir beton dökümü olduğunda, beton döküm sırasını planlamak için bir döküm modeli hazırlanır. Planlanan sıraya göre, soğuk derz oluşumunu önlemek için beton dökülecektir.
- - Beton Sıkıştırma : İstenilen kalite ve mukavemeti elde etmek için betonun yeterince sıkıştırılması gerekir. Betonu sıkıştırmak için domuz vibratörü kullanılır. Titreşim periyodu karışımın kalınlığına ve cinsine göre olacaktır. Sıkıştırma, sıkışan havanın uzaklaştırılması ve betonun yeterince sıkıştırılması ile yapılacaktır.
- - Kendiliğinden Yerleşen Beton : Betonun elle sıkıştırılmasının zor olduğu özel durumlarda kendiliğinden yerleşen beton kullanılır. Betonun kendi kendine sıkışması, karışım tasarımı ile sağlanır. Kendiliğinden yerleşen beton ile derin ve büyük temeller, kazıkların betonlanması vb.
- - Serbest Düşme Yüksekliği : Farklı kılavuzlar farklı aralıklar sağlar. Genel olarak, 3 ila 5 fit arasındadır. Teknik olarak, ayrışmayı önlemek için betonun serbest düşmesinden mümkün olduğunca kaçınmak tavsiye edilir.
- - Sıcaklık Kontrolü : Dökmenin boyutuna bağlı olarak, beton yüzeyindeki sıcaklık artışını sınırlamak ve sıcaklık değişimini kontrol etmek gerekir. Beton sıcaklığının artışını sınırlama yöntemleri ayrı bir makalede tartışılmaktadır.
Beton Dökümü